L'alcalde converteix l'últim ple de l'any en un incident amb la CUP

L'alcalde Ramon Carbó va decidir convertir l'últim ple de l'any 2014 en un incident i va liquidar la sessió expulsant del saló la portaveu d'AM-CUP, Àngela Rus, quan defensava una esmena a les ordenances fiscals, que regulen els impostos i taxes municipals per a 2015.

El to amb què Ramon Carbó va encetar la sessió ja feia presagiar un ple carregat de tensió. Tot venia d'una picabaralla entre ell i el grup d'AM-CUP per l'hora en què estava convocat el ple. Inicialment, els grups municipals havien pactat que la convocatòria seria a les sis de la tarda per donar temps, després, a un berenar entre els regidors i el personal de l'Ajuntament en què s'havia de fer el lliurament de lots de Nadal i felicitar les festes. Un compromís posterior de l'alcalde va fer que unilateralment Carbó modifiqués la convocatòria del ple a les set de la tarda, i això malgrat que la regidora d'AM-CUP havia objectat aquesta hora perquè ella, com a consellera comarcal, havia d'assistir al ple que el Consell Comarcal tenia convocat per aquell mateix dia. Davant la decisió de l'alcalde, AM-CUP va presentar un recurs que va obligar a Ramon Carbó a convocar el ple a les 9 de la nit, hora habitual en què se celebren els plens de l'Ajuntament de Sant Martí.
Amb aquest antecedent, el ple es va convertir en focus de tensió que va esclatar durant el debat del punt cinquè de l'ordre del dia, en què AM-CUP defensava la necessitat d'aplicar diverses bonificacions d'impostos municipals, com l'IBI, la recollida d'escombraries o la taxa de l'escola bressol, per a persones en atur, sense ingressos o amb problemes econòmics derivats de la situació de crisi que continua afectant l'Estat espanyol, Catalunya i també Sant Martí.

 

Àngela Rus va explicar que, contràriament als arguments de CiU, les seves propostes eren legals i estaven incloses en l'ordenament i els mecanismes tributaris, com ho demostrava el fet que diversos ajuntaments, molts d'ells governats per CiU com Girona o Barcelona, i també el d'Olot, o la Diputació de Barcelona entre d'altres, ho havien previst. Ramon Carbó va rebutjar els arguments d'AM-CUP afirmant que es tractava de "brindis al sol", o afirmant que eren propostes il•legals i "un insult a la intel•ligència". Àngela Rus va intentar argumentar la seva proposta, però Carbó ho va impedir cridant a l'ordre la regidora fins a expulsar-la del ple. Montse Recasens, va abandonar també la sala en solidaritat amb la seva companya de grup.

El regidor d'ERC, Josep Tort, va intervenir per qualificar la situació de "llastimós espectacle". En aquest punt, l'alcalde va insistir que la proposta d'AM-CUP era "il•legal" i va desqualificar l'actuació d'Àngela Rus de ser "pròpia d'un casal populista de Gràcia i el Poblenou" i donant unes explicacions que havia impedit de donar, per la seva banda, a la portaveu d'AM-CUP.

Carbó es vol tornar a presentar a les eleccions
Ramon Carbó es vol tornar a presentar com a candidat a l'alcaldia de Sant Martí Sarroca a les eleccions municipals del 24 de maig. Aquesta és la conclusió que es desprèn de les explicacions que l'actual alcalde va donar a ran d'una pregunta de Josep Tort (ERC).

El regidor republicà, en el torn de precs i preguntes, va proposar d'afegir-se a les autoinculpacions pel procés participatiu del 9 de novembre. Ramon Carbó va rebutjar d'adherir-se a la proposta de Tort, que va qualificar de "tema complex", ja que, segons ell, això "podria implicar la inhabilitació preventiva" d'alcaldes que havien posat instal•lacions municipals al servei de la consulta i "els podria privar de presentar-se a les eleccions". Així, doncs, cal deduir d'aquesta afirmació que Ramon Carbó pensa presentar-se a les pròximes eleccions i, seguint el seu punt de vista, per això rebutja d'afegir-se a la campanya d'autoinculpacions per la votació en la consulta del 9-N que han secundat milers de persones a Catalunya.

Els assumptes tractats a la sessió del 15 de desembre de 2014
1 Aprovació de l'acta de la sessió del 4 de desembre de 2014.
2 Resolucions de l'Alcaldia.
3 Resolucions de la Junta de Govern Local.
4 Informe de Tresoreria relatiu al tercer trimestre de 2014.
5 Al•legacions i aprovació definitiva de les ordenances fiscals de 2015.
6 Verificació del text refós del pla especial urbanístic de Cal Tòfol i Cal Marino.
7 Modificació dels estatuts del Consorci de Promoció Turística de l'Alt Penedès.
8 Precs i preguntes.