La diversitat i la pluralitat com a riquesa

Editorial

Sant Martí, com tot el Penedès i una part considerable de Catalunya, es va vestir de blanc el passat 4 de febrer. Havia estat anunciada, però tot i amb això la nevada va alterar la vida quotidiana, va limitar la mobilitat i va suspendre activitats quotidianes com les escoles i altres serveis bàsics. Malgrat això, va ser un esdeveniment viscut amb un somriure per molta gent. La neu va transformar l'espai i li va atribuir una estètica diferent de la que és habitual. Perquè, de la neu, no en valorem pas la seva capacitat uniformitzadora, el color blanc i gris, sinó el seu poder transformador. En aquesta edició, mostrem en imatges l'efecte estètic que la neu va causar en el paisatge martinenc, l'activitat dels serveis públics i com van viure alguns martinencs aquella jornada diferent.

La festa de Carnaval va tornar a donar una dimensió de diversitat, de pluralitat, de transformació i de transgressió de la quotidianitat a Sant Martí només quatre dies després de la visita de la neu. La trobada amb la disfressa, amb l'humor, amb el color i amb el ritme va omplir els carrers del poble de veïns i visitants, que no van esperar el permís de ningú més que la Reina i el Rei del Carnaval per participar de moltes maneres en aquesta cita.

La gestió dels afers públics, allò que rep el nom de política, és una altra activitat humana que té potencial transformador, sobretot si s'exerceix des dels principis democràtics. Estem a tres mesos justos de les eleccions municipals. Cada convocatòria electoral té transcendència perquè permet determinar els principis que han d'inspirar la gestió de l'administració local, com és aquest cas, i també els seus objectius i la imatge que transmet la població. Aquesta vegada, però, la cita amb les urnes té un valor afegit, ja que el país continua immers en una crisi econòmica descomunal, a la qual s'afegeix el descrèdit de les institucions. L'exigència, molt més estesa que altres vegades, és que les persones que s'ofereixen per exercir la funció pública com a electes tinguin comportaments ètics. Dit d'una altra manera, els ciutadans esperen que se'ls reconegui com a governants autèntics de les institucions i no com a súbdits o simples contribuents.

El Martinet vol continuar fidel al seu compromís de contribuir a la pluralitat, a recollir l'objectivitat dels fets i a divulgar l'activitat dels seus veïns i entitats. Amb aquest compromís, El Martinet va ser dels primers mitjans que al seu moment van apostar per la xarxa digital i va crear el seu web. Ara, fent un pas més per continuar al dia, assumeix la fita de dinamitzar el web, de renovar els continguts de forma quotidiana per tal de recollir l'actualitat relacionada amb la vida local i, alhora, fer present l'activitat social i cultural del municipi a la xarxa com una contribució més a la diversitat del país, d'Europa i del món.

EQUIP DE REDACCIÓ