La Bleda no es convertirà en un nyap!

Comencem un nou any ple de reptes de país i de reptes locals, doncs nosaltres continuem lluitant pel nostre barri en una darrera envestida de l'alcalde que ens governa per deixar-nos arruïnats i destruïts mitjançant un projecte immobiliari promogut unilateralment per ell en temps de la bombolla immobiliària i l'especulació.

Ja portem quasi una dècada reivindicant un model urbanístic just per als veïns, respectuós amb l'entorn i sobretot sostenible econòmicament, i en aquests anys han canviat un munt de coses al nostre voltant: el model polític, qui ens havia de dir que avui estaríem treballant per la independència del nostre país perquè el volem mes lliure, més net de corrupció i més just; el model econòmic, on una crisi brutal fa trontollar el model capitalista; el model de comunicació on les noves tecnologies han contribuït a empoderar els ciutadans.

 

També els models de creixement urbanístic, on ja es parla obertament de decreixement. El mateix departament de Territori i Sostenibilitat està revertint terreny de diferents usos a NO urbanitzable, polígons industrials no desenvolupats que es tornen als agricultors, urbanitzacions (ARE) que s'havien programat com a prioritàries es desclassifiquen a petició dels mateixos ajuntaments.

Quants pisos buits té Sant Martí? Quants solars sense edificar? Quantes parcel•les no desenvolupades amb carrers i serveis que paguem entre tots? En temes d'urbanisme, ens preguntem on és el consens que han cercat els nostres polítics propers que manen a l'ajuntament i quin és el planejament de futur que ens deixen.

Amb tot això, el passat 7 de gener, l'Associació de Veïns de la Zona Urbana de La Bleda vam denunciar la problemàtica urbanística que està vivint aquest barri en el programa Els Matins de TV3, presentat per l'Elena Garcia Melero.

En aquest espai de denúncia, hi va faltar la presència de l'alcalde de Sant Martí Sarroca, en Ramon Carbó, el qual, només va voler fer el seguiment per via telefònica.

En el reportatge gravat per les càmeres de TV3 es va veure la realitat urbanística i social de la Bleda, i es va recollir la queixa d'alguns veïns, que denunciaven que se'ls imposava uns pagaments impossibles d'afrontar o, fins i tot, que perdien algun tros de la seva propietat.
En l'espai en directe dedicat a la denúncia, els veïns vam retreure a l'alcalde de CiU que votés en contra d'una moció en què demanàvem el Dret a Decidir el futur urbanístic del barri, fet totalment incoherent, quan justament el partit de Convergència, a nivell nacional està reclamant aquest dret a decidir per als habitants de Catalunya.

A més, els veïns vam afirmar que no hi havia cap justificació per tirar endavant aquest macro-projecte d'urbanitzar més de 23 hectàrees per crear una zona residencial de luxe, i vam emplaçar a l'alcalde a veure si és capaç de presentar un suport del 80% de propietaris a favor d'aquest projecte.

Des de l'Associació de Veïns sempre s'ha defensat, junt amb el suport del Departament d'Urbanisme, que hi ha altres models més respectuosos amb el barri i menys agressius econòmicament per als veïns, però l'alcalde mai ha volgut asseure's a dialogar. Recordem que el 2007, l'alcalde Carbó va tancar unilateralment una taula de treball prevista per trobar un altre model. L'alcalde va sortir en defensa dient que en aquests 8 anys els veïns no havien presentat cap proposta. Va ser llavors quan els veïns vam agafar el repte de presentar un nou projecte, si l'alcalde ens feia arribar la meitat dels diners que porta gastats l'Ajuntament de Sant Martí en equips tècnics i jurídics durant aquests 8 anys. I com a segona condició, i comprovada la ineficàcia de l'equip de govern de CiU, que en 8 anys no ha sigut capaç de resoldre la situació, demanaven que en l'elaboració d'aquest nou projecte, l'alcalde no hi fos present i es proposés la figura d'un mediador que bé podria ser del mateix departament de Territori.

Recordem que aquest conflicte urbanístic va ser iniciat unilateralment el 2006 en plena disbauxa urbanística nacional i que en el 2012 ja va sortir una sentència que anul•lava en la seva totalitat el projecte de reparcel•lació que havia presentat l'equip de govern. Malgrat això i la conjuntura econòmica del moment, l'alcalde de CiU continua volen urbanitzar aquest nucli rural de La Bleda.

El 24 de maig tindrem l'oportunitat de tornar a triar els nostres polítics a l'ajuntament, i triarem aquells que proposin créixer en valor afegit, en formació, en turisme, en cultura, en el foment de la petita indústria, en economia social, però no en totxo i especulació! Aquestes eleccions decidiran moltes coses i vetllarem perquè no ensorrin la Bleda.

No ho podem pagar.

Sant Martí Sarroca, tampoc!