Actualitat

Un incendi a la muntanya de Font de Maiol no va a més per la ràpida intervenció de les ADF i els Bombers

Gràcies a la intervenció immediata de vint-i-cinc voluntaris de les ADF comarcals i dels bombers, l'incendi a la muntanya de Font de Maiol, a Sant Martí Sarroca, va ser extingit amb eficàcia i ràpidament. Al migdia del diumenge 20 d’agost, es va donar l’alerta per una columna de fum pròxima a la zona de la muntanya de can Grau. A quarts de dues de la tarda, dos helicòpters dels Bombers de la Generalitat van començar a llançar aigua i de seguida s’hi van afegir dues avionetes més.

Paral·lelament, 11 vehicles terrestres de les ADF de la comarca i dels Bombers de la Generalitat van anar arribant a la zona afectada, un camp erm amb matolls secs a la fondalada coneguda com Font de Maiol, just quan el foc ja començava a cremar pins de la gran massa forestal que envoltava aquest terreny. Després d’una hora i escaig, la situació va quedar controlada i la majoria de mitjans aeris i terrestres van poder abandonar el lloc, quedant sobre el terreny dos camions, el de l’ADF de la Federació Penedès-Garraf i el de Sant Martí Sarroca, en tasques de control fins a les vuit del vespre. A aquella hora van abandonar el lloc perquè ja no hi havia perill que el foc es revifés. L’afectació de la zona cremada s’estima en 2,5 hectàrees, entre el camp i una part més petita de massa forestal.


Els fets:
Era sobre la una de la tarda quan Joan Capdet va sintonitzar per l’emissora dels ADF que un membre de l’agrupació de Guardiola avisava que havien detectat una petita fumarola a la muntanya de darrere el castell de Sant Martí. El camió de la Federació d’Agrupacions de Defensa forestal Penedès/Garraf que condueix Capdet va enfilar els camins d’aquesta zona sense saber exactament on estava l'origen del fum. Trobat el lloc, ho van comunicar i els diversos mitjans van anar arribant directament al punt de l'incendi. Primer, va ser l’helicòpter de vigilància de Roca de Vidal i tot seguit la resta. Hi van intervenir tres camions de les ADF, 4 dels Bombers de la Generalitat i altres vehicles tot terreny amb aigua, amb la participació de 25 voluntaris. Pel que sembla, el foc va començar en un indret pròxim al Torrent de la Comalera.

Les ADF i els voluntaris que van participar en l'extinció del foc eren d'Avinyonet, Castellví, Vilafranca, la Carrerada i Sant Martí Sarroca, amb un total d'11 vehicles, inclosos els 4 dels Bombers del Vendrell, la Llacuna, Vilafranca... i els 4 mitjans aeris ja esmentats, a més d'un helicòpter de comandament dels Bombers de la Generalitat. A quarts de tres de la tarda, aproximadament, es va donar l’incendi per controlat.

Dades dels fets i fotografies facilitades per Joan Capdet, membre de la Federació Penedès Garraf, tret de la fotografia aèria dels Bombers de la Generalitat.


Notificació de l’Ajuntament de Sant Martí Sarroca a través de Facebook el mateix dia:
L'incendi es considera ja apagat, tot i que els equips seguiran remullant la zona. Els Mossos d'Esquadra i els Agents Rurals investiguen les causes que hagin pogut originar l'incendi. Des de l'Ajuntament de Sant Martí Sarroca, s'agraeix la ràpida resposta i la tasca dels Bombers, dels ADF i de tothom que ha col·laborat en l'extinció de l'incendi.