Back Estàs aquí:Home Informació Actualitat Fets i gent Ramon Balada Bosomba mor als 62 anys

Actualitat

Ramon Balada Bosomba mor als 62 anys

L'empresari i enòleg martinenc Ramon Balada Bosomba va morir el passat 5 de maig a Vilafranca de forma sobtada a causa d'un infart als 62 anys. Hereu d'una nissaga martinenca, fill de qui va ser alcalde de Sant Martí Sarroca, Pere Balada, i nascut el gener de 1953, Ramon Balada estava vinculat a Vila Viniteca d'ençà que va deixar el municipi, on havia desenvolupat anys enrere un destacat celler elaborador. El funeral per Balada va tenir lloc el dijous 7 de maig a Vilafranca.
Com a viticultor i elaborador, Ramon Balada va muntar el seu propi celler a Sant Martí amb la marca Vins Ramon Balada, de vins i caves, el 1988. Aquesta activitat li va merèixer ben aviat el reconeixement de certàmens enològics, com el de la fira Alimentària de Barcelona, on va aconseguir diversos guardons per als seus blancs joves amb l'etiqueta Viña Toño, i també amb els seus caves. No obstant això, anys més tard va traslladar la seva residència i activitats professionals a Vilafranca. Convençut de la utilitat i de la necessitat de prestigiar la producció i elaboracions vitivinícoles del Penedès, Balada és autor, juntament amb altres especialistes com Jordi Melendo, de llibres-guia com El Penedès, els cellers, les caves i la bona taula, editat per Áncora, de Barcelona, el Llibre dels vins de Catalunya (1989), i el joc de taula Viatge pel Penedès vinícola, gastronòmic i turístic.
Sempre amb inquietuds artístiques, Ramon Balada s'havia exercitat en les arts plàstiques i fins i tot havia presentat obra pròpia en exposicions com la col·lectiva d'artistes martinencs de finals de 1996. Havia format part del jurat de la primera edició dels premis literaris Nit de Sant Jordi, organitzats pel Restaurant Sant Jordi-Ca la Katy. També va estar vinculat a la primera etapa d'El Martinet, amb el qual va col·laborar amb la il·lustració d'algunes portades.