Actualitat

Cremen 15 hectàrees de massa forestal a la muntanya de Font de Maiol, on fa tres setmanes un altre incendi ja va cremar 2.5 hectàrees d’aquesta zona


La ràpida actuació dels cos de ADF i Bombers, amb un espectacular desplegament de mitjans, i amb ajuda del Mossos d’Esquadra i Agends Forestals, han sufocat un foc que podria haver estat molt devastador per la gran quantitat de massa forestal de l’indret i per l’hora que ha començat el foc que és quan acostuma a fer més aire.

 

Els fets:
Aquest dijous a la tarda, diversos veïns de Sant Martí han alertat als bombers, poc abans de les 4 de la tarda, de la gran columna de fum que es veia elevar-se per darrere la muntanya de l’Artiga.
Els primers vehicles en arribar on era el foc han estat els ADF de Sant Martí,  però aviat s’han sentit sirenes dels ADF comarcals i bombers, i la visió d’un helicòpter que començava a agafar aigua a la bassa del dipòsit de la muntanya, molt proper a la zona del foc. Era l’helicòpter de guàrdia de la zona, situat a Roca Vidal. Molt aviat també han arribat més helicòpters, però havien de fer cua per agafar aigua de la mateixa bassa. Han trobat alternatives, i se’ls ha vist carregar aigua de la bassa de cal Jutori i de la piscina municipal de Sant Martí. I han arribat diversos tipus d'avionetes per reforçar l'extinció del foc que en els primers moments, per la visió del fum, semblava no tenir aturador.
Durant les dues primeres hores, el soroll de les sirenes i dels diversos mitjans aeris, volant molt baixos sobre el cel martinenc, han col•lapsat el municipi.
A l’esplanada del pou de Roda de Milans, a la Serra de Baix, s’ha habilitat una zona amb l’operatiu de control on també hi havia la Creu Roja, per l’ample desplegament de mitjans.
Es poden veure fotos diverses del operatiu d’actuació de la tarda dels dijous 14 de setembre.

El foc ha afectat una zona, entre la Font del Maiol i el Torrent de Can Grau al terme municipal de Sant Martí Sarroca segons han informat els Agents Rurals.

Informe dels bombers a mitja tarda:
Els Bombers de la Generalitat treballen en un incendi de vegetació forestal a Sant Martí Sarroca (Alt Penedès)
A les 15.58 hores, els Bombers de la Generalitat han estat alertats d’un incendi de vegetació forestal que afecta a la zona boscosa de la Font de Maiol a Sant Martí Sarroca.

A hores d’ara, la cua i el flanc dret estan aturats però els Bombers centren els seus esforços en aturar el flanc esquerre. Segons les darreres informacions, el foc hauria cremat una superfície de 15 hectàrees de vegetació.

A conseqüència de l’incendi, i segons ha informat el cos de Mossos d’Esquadra, els veïns de la masia Can Grau, propers a la zona afectada, han estat desallotjats.

A més dels Bombers de la Generalitat, que s’han activat amb 44 dotacions, 11 de les quals aèries, també s’hi han desplaçat vuit dotacions del cos de Mossos d’Esquadra, 18 vehicles de les ADF (Agrupació de Defensa Forestal), i de la Creu Roja, entre d’altres.

Finalment, a les 9 del vespre Bombers informava que quedaven a la zona 26 dotacions terrestres per anar remullant el terreny afectat per l’incendi